Contact us info@atad.gr

Επιστολή προς τον δημοσιογράφο Τ. Τέλλογλου και την Καθημερινή

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,ο Δήμος Ρόδου και οι φορείς που συγκροτούν την Πρωτοβουλία για την προώθηση της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού,απέστειλαν προς τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου και το ειδησεογραφικό site kathimerini.gr επιστολή αποκατάστασης της αλήθειας.

Η επιστολή αφορά τις ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια μοριακού αναλυτή στο Νοσοκομείο Ρόδου, πληροφορίες οι οποίες εμπεριέχονται  στο ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου με τίτλο ¨Γεωγραφικές τρύπες και χρονικά «παράθυρα» στα βόρεια σύνορỨ που δημοσιεύθηκε στο site kathimerini.gr την 21η Ιουλίου.

Ακολουθεί επισυναπτόμενη η επιστολή:

Ρόδος 21 Ιουλίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΡΙΑΚΟ ΑΝΑΛΥΤΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

 Αγαπητέ κ.Τέλλογλου

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και των επίσημων φορέων, έχουμε ηθική υποχρέωση να αποσαφηνίσουμε την αλήθεια σχετικά με το σκέλος του δημοσιεύματος ¨Γεωγραφικές τρύπες και χρονικά «παράθυρα» στα βόρεια σύνορỨ που φιλοξενείται στο site kathimerini.gr την 21η Ιουλίου.

Το σημείο του δημοσιευμένου ρεπορτάζ όπου αναφέρεται ότι «ο επεξεργαστής που είχε προμηθευθεί η Περιφέρεια είχε αγορασθεί χωρίς να υπάρχουν αντιδραστήρια» είναι ανακριβές, προφανώς προϊόν λαθεμένης πληροφόρησης που σας εδόθη.  Ωστόσο εκτιμούμε ότι θέτει σε κίνδυνο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και των ξένων επισκεπτών για την διαφύλαξη του οποίου -εν μέσω πανδημίας- Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς δίνουν καθημερινό αγώνα.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να σας δώσουμε την πραγματική διάσταση του ζητήματος η οποία έχει ως εξής:

Από τις αρχές Μαΐου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε εγκαίρως προμηθευτεί, με ιδίους πόρους, 7 μηχανήματα PCR τα οποία παραδόθηκαν μαζί με αντιδραστήρια στο νοσοκομείο της Ρόδου και στα άλλα 6 νοσοκομεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αντιστοίχως. Οι συγκεκριμένοι μοριακοί αναλυτές ήταν μονού αντιδραστηρίου με δυνατότητα να κάνουν έναν έλεγχο κάθε φορά, με εξαγωγή αποτελέσματος εντός μιας ώρας και με τη δυνατότητα διενέργειας μοριακού ελέγχου εκτός του covid19, για ακόμη εικοσιτέσσερις (24) μολυσματικές ασθένειες. Στους 138 μοριακούς ελέγχους που έγιναν ουδέποτε παρουσιάστηκε πρόβλημα. Σημειώνουμε, πως μέχρι την παράδοση του μοριακού αναλυτή στο Νοσοκομείο Ρόδου από την Περιφέρεια, δεν υπήρχε η δυνατότητα για μοριακό έλεγχο για καμία από τις ασθένειες που το συγκεκριμένο μηχάνημα και τα αντιδραστήριά του, διενεργούν. Το συγκεκριμένο μηχάνημα, εξυπηρέτησε όλες τις έκτακτες ανάγκες εξετάσεων όσο και τους προεγχειρητικούς ελέγχους, ουδέποτε προορίστηκε για μαζικά tests και ουδέποτε επίσης, έμεινε χωρίς αντιδραστήρια.

Δεδομένης της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου το Υπουργείο Υγείας έκρινε σκόπιμο να αποστείλει ένα νέο PCR πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας το οποίο σήμερα είναι σε λειτουργία και δύναται να καλύπτει 420 tests ημερησίως.

Αν για κάποιο χρονικό διάστημα απαιτήθηκε η αποστολή μοριακών δειγμάτων σε εργαστήρια της Αθήνας ήταν αποτέλεσμα του μεγάλου όγκου δειγματοληψίας (γνωστοποιούμε ότι κατά το πρώτο 15ήμερο  του Ιουλίου έγιναν περισσότεροι από 7.000 έλεγχοι στο Διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου). Δειγματοληψίες που πραγματοποιούνταν στην κατεύθυνση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έως ότου να γίνει η αντικατάσταση με  το νέο PCR.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου αλλά και όλοι οι επίσημοι φορείς που συνυπογράφουμε την παρούσα επιστολή, είμαστε βέβαιοι ότι η συγκεκριμένη αναφορά στο ρεπορτάζ δεν εμπεριείχε σκοπιμότητα. Ωστόσο κρίνουμε απαραίτητη την αποκατάσταση της αλήθειας η οποία είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της εικόνας του τουριστικού προορισμού αλλά και για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας το οποίο αναδεικνύεται σε πρώτιστη προτεραιότητα –εκτιμούμε- από όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά.

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published.