Contact us info@atad.gr

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι τουριστικοί πράκτορες για την εξέλιξη της σεζόν

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι τουριστικοί πράκτορες της Ρόδου, καθώς οι αφίξεις και η τουριστική κίνηση δεν κινούνται ακόμα σε σταθερά επίπεδα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, από τις κρατήσεις δεν μπορεί κανένας να εξάγει συμπεράσματα αφού τίποτε δεν είναι σταθερό αλλά ανεβαίνουν πολύ τα ‘Last Minute’ και μάλιστα από πολλές χώρες. Στην κατάσταση συμβάλλει και το ξαφνικό κλείσιμο της Ισπανίας αυτές τις ημέρες, που είναι θετικό για εμάς –ως μεσογειακή χώρα και προορισμός- ενώ το γεγονός πως η Τουρκία παραμένει κλειστή δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο.
Σημαντικό πάντως παραμένει το γεγονός πως η Ρόδος εξακολουθεί να είναι Brand Name και να κρατιέται σε υψηλές θέσεις, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, τα στοιχεία και τις καταγραφές που έχουν στην διάθεσή τους οι άνθρωποι του τουρισμού.
«Μέχρι τέλος Ιουλίου, οι αφίξεις στην Ρόδο θα κυμανθούν από 105.000 – 110.000 άτομα σε σχέση με 480.000 που ήταν το 2019 τον ίδιο μήνα (σημειωτέα πτώση 77% περίπου). Πιστεύουμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, κάθε εβδομάδα θα πηγαίνουμε και λίγο καλύτερα. Κανονικά, δεν πρέπει να μετράμε με βάση τα στοιχεία του 2019 ή άλλων προηγούμενων ετών αφού η φετινή σεζόν έχει εντελώς διαφορετικά στάνταρ. Για τον Αύγουστο, εάν δεν υπάρξει κανένα απρόοπτο θα καταφέρουμε να αγγίξουμε τους 180.000 τουρίστες. Αυτά τα νούμερα δεν είναι ικανοποιητικά σε σύγκριση με άλλες σεζόν αλλά… αν κρίνουμε με τα σημερινά δεδομένα, είναι ικανοποιητικά τα νούμερα που σας λέω!» τόνισε ο κ. Μιχαλάκης.
Αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας και στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων, ο κ. Μιχαλάκης είπε: «Οι ξένοι επισκέπτες μας, είναι πολύ προσεκτικοί και εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας. Σε γενικές γραμμές, μας λένε ότι είναι ικανοποιημένοι στην Ρόδο αλλά εμείς θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί! Άλλωστε γίνονται πολλά τεστ στο αεροδρόμιό μας, τα ξενοδοχεία τηρούν άψογα όλα τα πρωτόκολλα κ.λπ. Εκτιμώ, πως απαιτείται περισσότερη προσοχή σε κλειστούς χώρους».
Όσον αφορά στις κρατήσεις και την πορεία τους, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου ξεκαθάρισε πως «μετράμε με βάθος 10ημέρου, με ‘Last Minute’ και όχι ανά δίμηνο όπως συμβαίνει υπό κανονικές συνθήκες. Αυτό που έγινε στην Ισπανία, εμάς ως Ρόδος μας ευνοεί γιατί πήραμε ένα μεγάλο κομμάτι των πελατών. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι δεν συμφωνώ με αυτές τις συγκυρίες. Ο Τουρισμός για να εξελιχθεί θέλει ηρεμία και ασφάλεια. Το ό,τι έμειναν 600.000 τουρίστες στην Ισπανία και θα γυρίσουν στις χώρες τους με 14 μέρες καραντίνα, μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό διότι μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε προορισμό.

Εμείς στην Ρόδο αυτή την περίοδο, δουλεύουμε με Γερμανούς, Πολωνούς, Τσέχους και την Δυτική Ευρώπη. Από τις 15 Ιουλίου ξεκίνησαν η Αγγλία και η Σκανδιναβία και περιμένουμε. Οι χώρες από τις οποίες δεν περιμένουμε τίποτε γιατί δεν θα ανοίξουν, είναι η Ρωσία και το Ισραήλ».
Επιπρόσθετα, οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν πως η φετινή σεζόν για την Ρόδο μπορεί να κρατήσει έως το τέλος Οκτωβρίου με αφίξεις της τάξης (περίπου) του 20% σε σχέση με το 2019. «Για την φετινή σεζόν, δεν είναι αρκετό αυτό το 20% αλλά δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με βάση τα περσινά δεδομένα. Η φετινή τουριστική χρονιά είναι μια ξεχωριστή σεζόν από μόνη της, λόγω των έκτακτων συνθηκών και της πανδημίας του κορωνοϊού. Μπορούμε να πούμε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει ζήτηση, και ότι η Ρόδος παραμένει πολύ ψηλά στις προτιμήσεις ως τουριστικός προορισμός έχοντας καλό όνομα (ως Brand Name). Ακόμη και τα ρεκόρ αφίξεων που γίνονται τώρα (γιατί έχουμε αρκετό κόσμο σε σχέση με άλλα νησιά) είναι ενθαρρυντικά και μην ξεχνάμε ότι όλα γίνονται με έντονο ανταγωνισμό…» κατέληξε ο κ. Μιχαλάκης.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *