του
Μάνου Κόνσολα
Υφυπουργού Τουρισμού
Βουλευτή Δωδεκανήσου
Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του τομέα τουριστικής εκπαίδευσης, η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν να προετοιμάσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα-πρότυπο για την τουριστική εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Η ίδρυση και λειτουργία, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, τεσσάρων νέων σχολών ξεναγών σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα και Κρήτη ήταν μόνο η αρχή.
Εδώ και λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου που αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική μεταρρύθμιση στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης.
Ο τουρισμός αλλάζει, δημιουργούνται νέα δεδομένα, νέες ανάγκες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών, αλλά και της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων απαιτεί νέα, εξειδικευμένα στελέχη.
Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αυτοί που μας ενθαρρύνουν να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η τουριστική εκπαίδευση
Η μελέτη που εκπονήθηκε, έχοντας το χαρακτήρα της Τεχνικής Βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνει την ανωτατοποίηση των ΑΣΤΕ, με αναβάθμιση του προγράμματος και τετραετή κύκλο σπουδών.
Η μεταρρυθμιστική μας πρόταση, προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας και ανωτατοποιημένης δομής για τις τουριστικές σπουδές που θα συμπεριλαμβάνει τις ΑΣΤΕ, νέες σχολές και προγράμματα σπουδών και τις Σχολές Ξεναγών.
Η τουριστική εκπαίδευση θα είναι συνδεδεμένη με τις ανάγκες της αγοράς και οι απόφοιτοί της θα έχουν εξασφαλισμένη εργασία την επόμενη μέρα. Ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την τουριστική εκπαίδευση σε προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουρισμό. Να είναι ένα βήμα μπροστά από τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην τουριστική αγορά, να αναδεικνύει τα στελέχη του αύριο.
Ταυτόχρονα, είναι και μία ευκαιρία για να αποκαταστήσουμε μια διαχρονική αδικία και ανισότητα εις βάρος της ΑΣΤΕ και των αποφοίτων της.
Οι ΑΣΤΕ ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η εισαγωγή σε αυτές γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων.
Οι βάσεις εισαγωγής, μάλιστα, στις ΑΣΤΕ, είναι υψηλότερες από αυτές άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων.
Από εδώ, όμως, αρχίζουν τα παράδοξα: τα πτυχία που δίνουν οι ΑΣΤΕ δεν είναι ακαδημαϊκά ισότιμα με αυτά των Πανεπιστημίων. Εξάλλου, ενώ τα πτυχία των ΑΕΙ εντάσσονται στο επίπεδο 6, τα πτυχία των ΑΣΤΕ εντάσσονται στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν δίνεται στους αποφοίτους η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ούτε σε κατατακτήριες εξετάσεις ΑΕΙ.
Είναι καιρός να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτή την εξόφθαλμη αδικία, που το μόνο που επιτυγχάνει είναι να υποβαθμίζει την ίδια την έννοια της τουριστικής εκπαίδευσης.
Η ίδια η λογική επιτάσσει να τερματιστεί αυτή η στρέβλωση, ακόμα και αν υπάρχουν κατεστημένες και αναχρονιστικές αντιλήψεις που δεν θέλουν την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
Με αυτές τις αντιλήψεις ποτέ δεν συμβιβάστηκα και ούτε πρόκειται να συμβιβαστώ.