Contact us info@atad.gr

Αβεβαιότητα στη Ρόδο για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου

Αβεβαιότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου στη Ρόδο, καθώς,  όπως δείχνουν τα πράγματα,  δεν θα πρέπει να περιμένουμε πτήσεις πριν το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου στην καλύτερη περίπτωση.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών της Ευρώπης όσο και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών ως επήρεια των μικρών ποσοτήτων εμβολίων που διατίθενται  περιέπλεξαν τα πράγματα και πλέον το πότε θα αρχίσουν να έρχονται οι τουρίστες, παραμένει μεγάλο ερώτημα.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης, που αναφέρθηκε στο θέμα δήλωσε ότι υπάρχει αρχικά μία ικανοποίηση από τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού ότι θα επιδιώξουμε από 14 Μαΐου και μετά να έχουμε έναρξη της σεζόν, καθώς έχει τεθεί τουλάχιστον ένας ορίζοντας, ενώ και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα δέχεται και το ρωσικό εμβόλιο είναι μία θετική εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η πρώτη πτήση της νέας σεζόν τοποθετείται στις 23 Μαρτίου και προέρχεται από το Ισραήλ, όμως θεωρείται αδύνατον να πραγματοποιηθεί και να φέρει Ισραηλινούς τουρίστες στη Ρόδο υπό αυτές τις συνθήκες.
Επισήμως η πτήση δεν έχει ακυρωθεί, όμως αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και μία ώρα πριν από την αναχώρησή της, οπότε δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ο κ. Μιχαλάκης ερωτηθείς απάντησε λέγοντας: «Όπως έχουμε ξαναπεί με κλειστή την αγορά και την εστίαση δεν μπορούμε να συζητάμε ότι θα έχουμε τουρισμό. Πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας να μπουν σε μία κανονικότητα,  να φύγουμε από το «βαθύ κόκκινο» να ανοίξει η αγορά με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα για να μπορέσουμε να δεχθούμε και τουρίστες. Οι τουρίστες δεν θα έρθουν για να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο, και δεν θέλουμε τέτοιους τουρίστες».

Κρατήσεις από Αγγλία τον… Ιούλιο!
Μιλώντας για την αγορά της Αγγλίας,  τη σημαντικότερη για το νησί μας,  και αναφερόμενος στις ακυρώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα έκανε γνωστό ότι οι περισσότερες κρατήσεις έως τέλος Μαΐου έχουν ακυρωθεί και οι νέες κρατήσεις εμφανίζονται για το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Όπως είπε,  δεν υπάρχει ζήτηση για τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου για τους Άγγλους τουρίστες που καταλαμβάνουν το 20% της τουριστικής κίνησης του νησιού.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στις άλλες αγορές λέγοντας ότι η γερμανόφωνη περιοχή της Ευρώπης και χώρες όπως Γερμανία,  Αυστρία  και Ελβετία δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία κινητικότητα αυτή τη στιγμή! «Απλώς προσδοκούμε να αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση και στις δικές τους χώρες»… είπε.O κ. Χρήστος Μιχαλάκης O κ. Χρήστος Μιχαλάκης

Σκανδιναβία: Ο μεγάλος ασθενής…
Εκείνο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Μιχαλάκης είναι οι απώλειες που θα σημειωθούν φέτος από τη σκανδιναβική αγορά. Μάλιστα τη χαρακτήρισε… «μεγάλο ασθενή» λέγοντας ότι  καλό θα είναι να προετοιμαστούμε γι’ αυτή την εξέλιξη.
«Η Σκανδιναβία είναι το 18% των αφίξεών μας,  δεν υπάρχει καμία κινητικότητα και φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το επιδημιολογικό.

Μεγάλος Σκανδιναβός τουρ οπερέιτορ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει εντελώς τη Σαντορίνη από το πρόγραμμά του, ενώ για τη Ρόδο φαίνεται ότι πάνε πολύ πίσω τα προγράμματά τους και ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη πτώση. Φαίνεται ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα εμβόλια.
Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό, ίσως είναι πολύ βαθύτερο το πρόβλημα και δεν αφορά μόνο τη Ρόδο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όλοι είναι έτοιμοι για την επανεκκίνηση
Πάντως,  όπως τόνισε,  στις 12 Απριλίου θα εξεταστούν στην Αγγλία τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αλλά την ίδια στιγμή θα εξετάσουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία των άλλων χωρών στις οποίες θα ταξιδέψουν οι πολίτες της, εκφράζοντας την ευχή όταν γίνει αυτό,  η Ελλάδα να μην είναι στις κόκκινες περιοχές όπως τώρα αλλά θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις σημειώθηκε,  όπως είπε,  μία έξαρση για δύο εβδομάδες αλλά μετά άλλαξε και πάλι η κατάσταση με τον κ. Μιχαλάκη να τονίζει ότι πρόκειται για ένα  περιοδικό και όχι σταθερό φαινόμενο.

«Είναι μία πολύ ρευστή κατάσταση καθώς εκεί που θεωρούμε ότι όλα πάνε καλά,  ξαφνικά το κλίμα στραβώνει» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η επόμενη ημέρα θα μας βρει με τεράστιες αλλαγές στον τουρισμό. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, όλα εξελίσσονται» τόνισε.

Παρ’ όλα αυτά όλοι είναι έτοιμοι για την επανεκκίνηση του τουρισμού, όπως είπε,  υπογραμμίζοντας τα εξής: «όλες οι έρευνες δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει. Γιατί έχουμε έναν χρόνο που είμαστε σε υπερβολική πίεση.

Το ταξίδι αναψυχής είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και κυρίως να έρθει κάποιος σε ασφαλή προορισμό και με τα χαρακτηριστικά που έχει η Ρόδος. Όλοι οι τουρ οπερέιτορς ανακοινώνουν ότι η Ρόδος είναι στην πρώτη πεντάδα προτίμησης και περνά και άλλες περιοχές. Είναι ένα ισχυρό brand και φαίνεται ότι θα πάμε καλά.

Το πότε θα ξεκινήσουμε είναι το θέμα και αυτό βασίζεται κυρίως στις προσδοκίες παρά σε στοιχεία. Προσδοκούμε δηλαδή ότι μετά τις 15 Μαΐου θα ταξιδέψουν. Θα υπάρχει όμως και έντονος ανταγωνισμός γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».

Ο θαλάσσιος τουρισμός
Επίσης ο κ. Μιχαλάκης στάθηκε στο πόσο σημαντικός είναι ο θαλάσσιος τουρισμός για τη Ρόδο καθώς,  όπως είπε,  κατέχει μεγάλο κομμάτι της πίτας. Όμως ζήτησε να γίνουν αποτελεσματικές κινήσεις ώστε να προσελκύσουμε το  γιώτινγκ και τα κρουαζιερόπλοια καθώς μεγάλο μέρος της αγοράς εξαρτάται από τα εισοδήματα που αφήνει ο τομέας αυτός. Μάλιστα για το θέμα τόνισε ότι πρέπει να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ξεκάθαρα από τη χώρα μας.

Θα έχουμε επιμήκυνση!
Φαίνεται πάντως πως ναι μεν η φετινή σεζόν θα ξεκινήσει αργά αλλά θα διατηρηθεί μέχρι και τον Νοέμβριο. Όπως δείχνουν τα πράγματα,  θα έχουμε εκτός απροόπτου επιμήκυνση καθώς όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των Τουριστικών Γραφείων,  αρκετές αγορές και κυρίως η Γερμανία και η Αγγλία θα στείλουν τουρίστες μέσα στο Νοέμβριο και μάλιστα έως την τρίτη εβδομάδα του μήνα θα υπάρχουν πτήσεις. Πάντως,  όπως είπε,  ο Νοέμβρης θα βοηθήσει να έχουμε έναν καλό Οκτώβρη.

Για το «βαθύ κόκκινο»
Ο κ. Μιχαλάκης ρωτήθηκε επίσης αν το γεγονός ότι μπήκαμε στο «βαθύ κόκκινο» επηρέασε τις κρατήσεις, για το οποίο απάντησε ότι δεν γνωρίζει κανείς αν επηρέασε θετικά ή αρνητικά.

 «Σίγουρα το ότι η εστίαση είναι κλειστή, τα καταστήματα είναι κλειστά και η αγορά δε λειτουργεί δε δίνουν το μήνυμα που θέλουμε.
Επίσης δεν μπορούμε να πούμε ότι αν το νησί ήταν πράσινο σήμερα θα είχαμε περισσότερες κρατήσεις.

 Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν. Η απόφαση κάθε χώρας δεν επηρεάζεται από την απόφαση της Ελλάδας. Όταν ανοίξουμε όμως πρέπει να ανοίξουμε σωστά. Να μην ανοίξουμε και μετά να κλείσουμε» είπε ενώ σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των ανθρώπων του τουρισμού δήλωσε:  

«Εμείς πρέπει να απαιτήσουμε να έρθουν πολλά εμβόλια για να εμβολιαστούμε όλοι, ή μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Στην Ελλάδα είμαστε στο 12% αλλά είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Είναι μεγάλη η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση των εμβολίων».

http://rodiaki.gr

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published.