Contact us info@atad.gr

Επιστολή της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου στον Υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη

Ρόδος, 22 Μαρτίου 2021

Προς τον Αξιότιμο Κύριο
Χάρη Θεοχάρη
Υπουργό Τουρισμού
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Λεωφ. Αμαλίας 12
Αθήνα

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Κατ΄αρχήν επιθυμούμε να χαιρετίσουμε την ανακοίνωση σας και του Υπουργείου Τουρισμού σχετικά με το «άνοιγμα της τουριστικής περιόδου 2021» την 14η Μαΐου 2021. Συμφωνούμε και συντασσόμαστε στο ότι  η ενημέρωση των δυνητικών μας πελατών, διεθνώς, τόσο των μεμονωμένων ταξιδιωτών, όσο και των tour operators, για την «επίσημη έναρξη της σαιζόν» είναι πολυσήμαντη και χρήσιμη.

Η Ένωσή μας (που έχει ιδρυθεί το 1970 ) και στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 50 επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και ναυτικών πρακτόρων, που είναι διεσπαρμένοι σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, και το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο (που συγκροτήθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές τον Ιούνιο του 2020) έχει επανειλημμένα προβληματιστεί με τις επιπτώσεις της πανδημίας κυρίως στην τουριστική δραστηριότητα αλλά και γενικότερα στην Ελληνική οικονομία, και ιδίως με τις επιπτώσεις στα νησιά που εξαρτώνται κατά το μέγιστο της οικονομικής τους επιβίωσης από τον τουρισμό.

Όπως έχουμε εξηγήσει και σε  προηγούμενες επιστολές μας, είμαστε κατ’ αρχήν απόλυτα ταγμένοι στην στήριξη του Υπουργείου σας και της Κυβέρνησης στην μάχη κατά της πανδημίας του COVID-19, και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε υπόψη σας τρία (3) συγκεκριμένα αιτήματα, που με την εφαρμογή τους αφενός θα στηρίξουν τις διαδικασίες επανάκαμψης και αφετέρου θα ενισχύσουν την πληγείσα κατά το προηγούμενο έτος βιωσιμότητα των επαγγελματιών και επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων και ναυτικών πρακτόρων – μελών μας.

Τα αιτήματα αφορούν:

(Α) ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΗ ΕΙΣΟΔΟΥ

(Β) ΑΙΤΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

(Γ) ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ COVID – ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

Α. ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΗ ΕΙΣΟΔΟΥ

Προτείνουμε, σύμφωνα με τις υποδείξεις των συνεργατών μας tour operators, την ανάγκη για έγκυρη και συγκεκριμένη ενημέρωση επίσημα από το Υπουργείο σας και από την  Πολιτική Προστασία, σχετικά με τους τρόπους και τις διαδικασίες εισόδου στην χώρα από τις 14/5/2021, και ανά χώρα. Η ανακοίνωση λεπτομερών οδηγιών θα επιτρέψει στους tour operators,  με την σειρά τους, και αυτοί να ενημερώσουν τους δυνητικούς μας επισκέπτες από τώρα.

Στόχος είναι,  με αυτόν τον τρόπο, να μειώσουμε την ενδεχόμενη ανασφάλεια των πελατών που σκέφτονται να επισκεφτούν την χώρα μας και να τους ενημερώσουμε σχετικά με την διαδικασία εισόδου στην χώρα, (ταξιδιωτικά έγγραφα, PLF κλπ), καθώς επίσης και σχετικά με το τελικό κόστος επιβάρυνσης τους, ανάλογα με τα απαιτούμενα τέστ, καθώς αυτά έχουν διαφορετικές τιμές ανά χώρα (PCR, Antigen, Rapid κλπ).

Επίσης πάνω στο ,ίδιο θέμα θα θέλαμε να ενημερωθούμε και εμείς σχετικά με τις οδηγίες προς τους πελάτες που είτε έχουν ήδη εμβολιασθεί, είτε έχουν περάσει την ασθένεια πρόσφατα αποδεδειγμένα, καθώς με τους τρόπους που θα γίνεται η «απόδειξη» αυτή, για να προετοιμαστούν έγκαιρα.

Β. ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Ως Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και ιδιοκτήτες και διαχειριζόμενοι πολλά τουριστικά λεωφορεία, αιτούμεθα να αναθεωρηθεί άμεσα και να αρθεί πλήρως το υφιστάμενο όριο του 65% πληρότητας στα τουριστικά λεωφορεία.

Η  άποψη αυτή αιτιολογείται  εφόσον πλέον στην χώρα θα εισέρχονται μόνο πελάτες που είτε θα είναι εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ, και με δεδομένο το γεγονός, ότι οι εμβολιασμοί παγκοσμίως έχουν αυξητική τάση, θα μειωθεί στο ελάχιστο ή ελλείπει τελείως κίνδυνος μόλυνσης εντός λεωφορείου (προφανώς θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες).

Θυμίζουμε ότι ο κλάδος μας παραμένει ο μόνος, του οποίου το όριο δεν έχει προσαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας, ενώ αντίστοιχα, τόσο των αεροπλάνων όσο και των ξενοδοχείων, παραμένει στο 100%, ενώ για τα ημερόπλοια και πλοία γενικότερα είναι στο 80%, αλλά σε αυτά υφίσταται κίνηση των επιβατών, ενώ στα λεωφορεία απλώς κάθονται.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο  κλάδος μας από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχει λάβει όλα τα μέτρα υγιεινής, με βάση τις διεθνείς και Ελληνικές  οδηγίες, με αποτέλεσμα να μην έχει βρεθεί κανένα κρούσμα που να προκλήθηκε η μόλυνση του από μεταφορά σε τουριστικό λεωφορείο με βάση τις ιχνηλατήσεις του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά,  αιτούμεθα την άρση του ορίου των 65% άμεσα, ώστε και εμείς να μπορούμε να παραμείνουμε βιώσιμοι καθώς την σαιζόν του 2020 το μεταφορικό μας κόστος διπλασιάστηκε και αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί και στο 2021.

Γ. ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ COVID – ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ως τρίτο αίτημα, θέτουμε υπόψη σας  την άποψη των περισσότερων συνεργατών μας (τουριστικών γραφείων και αλλοδαπών tour operators) σχετικά με τα ξενοδοχεία Covid – Καραντίνας για την σαιζόν 2021.

Κατά την περσινή πρώτη και δύσκολη για όλους τουριστική περίοδο, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα ξενοδοχεία Covid ανά περιοχή της χώρας και παρατηρήθηκε μία ανομοιογένεια σχετικά με την κατηγορία αυτών, και την επανειλημμένη αναντιστοίχηση στις περιπτώσεις αναγκαστικής μετακίνησης τουρίστα επισκέπτη που είχε διαγνωστεί θετικός.

Για παράδειγμα στην Κω το 2020 είχαμε ξενοδοχείο Covid 5 αστέρων, ενώ στην Ρόδο είχαμε αντίστοιχα μόνον 3 αστέρων είτε 2 αστέρων.  Όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να υπάρχει και στην Ρόδο, η επιλογή ξενοδοχείου, 4 αστέρων τουλάχιστον, για τους πελάτες εκείνους που έχουν κλείσει ξενοδοχείο ανώτερης κατηγορίας, ώστε να αποφύγουμε τις αρνητικές κριτικές για τους πελάτες που θα διαμείνουν εκεί κατά την διάρκεια της απομόνωσης τους.

Κατανοούμε βεβαίως τις δυσκολίες εξεύρεσης ξενοδοχείων Covid, θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας να σας μεταφέρουμε την πληροφορία αυτή όπως μας την περιέγραψαν  οι συνεργάτες μας, και τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργεί.

Κύριε Υπουργέ,

Αναγνωρίζουμε το  υψηλό αίσθημα ευθύνης και την αποτελεσματική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία ήδη  μας έχει δώσει αρκετά δείγματα που φανερώνουν την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση σε θέματα που αφορούν στην πανδημία του κορωνοΐού, αλλά και εν γένει μέτρα προς εξασφάλιση της ασφάλειας και υγείας.

ΜΕ την λογική αυτή, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθούν και θα επιλυθούν και τα ως άνω ζητήματα που σας παραθέτουμε, τα οποία έχουν προκύψει, και έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες επιπτώσεις, και τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως επιχειρηματίες του Τουρισμού και μέλη της ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.

Είμαστε στην διάθεσή σας για να παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
      
Χρήστος Μιχαλάκης                                                             Αναστάσιος Χατζηλιαμής

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published.