Εμφαση στο «ξεκλείδωμα» των τουριστικών αγορών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ρωσίας, με συμφωνίες που προσομοιάζουν με αυτή με το Ισραήλ, προκειμένου να ενισχυθεί ο ελληνικός τουρισμός, δίδεται αυτή την περίοδο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους φορείς του κλάδου.
Η Ελλάδα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και ειδικότερα μιας αρνητικής εξέλιξης της πανδημίας, θα ανοίξει φέτος τα σύνορά της ενάμιση μήνα νωρίτερα από πέρυσι. Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, θα επιτραπούν εκ νέου οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών αναψυχής, χωρίς δηλαδή επιβολή καραντίνας αλλά υπό προϋποθέσεις, στις 14 Μαΐου, ενώ πέρυσι άνοιξαν στα τέλη Ιουνίου. Ομως ήδη η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα «soft opening» για να «τρέξει» πιλοτικά ο κλάδος, με ταξιδιώτες κυρίως από το Ισραήλ και δευτερευόντως τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη επιτραπεί η εβδομαδιαία έλευση έως 10.000 Ισραηλινών και 4.000 Ρώσων, χωρίς υποχρέωση καραντίνας, υπό την προϋπόθεση εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ. Οι ποσοστώσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν από τις 19 Απριλίου και μετά.
«Φέτος θα ανοίξουμε ενάμιση μήνα νωρίτερα και έχουμε στο οπλοστάσιό μας εργαλεία που δεν είχαμε πέρυσι», εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος το αμέσως επόμενο διάστημα, και πάντως πριν από το Πάσχα, έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο να αποκαταστήσει την αεροπορική διασύνδεση των δύο χωρών. Κατά την παραμονή του εκεί θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους μεγάλων αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν διηπειρωτικά δρομολόγια, προκειμένου να ενθαρρύνει τη δρομολόγηση επαρκούς δυναμικότητας.
Με αρνητικό τεστ
Υπενθυμίζεται πως o CDC στις ΗΠΑ ανακοίνωσε προ εβδομάδος πως οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με χαμηλό ρίσκο για τους ίδιους και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, εκτός αν διαφορετικά αποφασίζουν οι κατά τόπους πολιτειακές αρχές. Θα πρέπει όμως να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνουν ένα ακόμα τεστ τρεις έως πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους. Εφόσον καταστούν δυνατά τα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, αυτό αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό, ειδικά αυτόν της Αθήνας, καθώς είναι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη και το 2019 ήταν ψηλά στην κατάταξη της ΤτΕ με τις χώρες που έφεραν τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εισπράξεις, άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
«Εκτός από το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την αναγνώριση των εμβολιαστικών πιστοποιητικών του Ισραήλ, της Ρωσίας και της Βρετανίας που έχουμε ήδη δρομολογήσει, είμαστε σε επαφές με την αμερικανική πρεσβεία για την αναγνώριση και των εμβολιαστικών πιστοποιητικών του CDC των Ηνωμένων Πολιτειών». Παράλληλα, προσθέτει ο υπουργός Τουρισμού, «έχουμε μεγάλη διαθεσιμότητα διαγνωστικών τεστ αλλά και δοκιμασμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων μας. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει κερδίσει από πέρυσι τη φήμη ενός ασφαλούς προορισμού».
Ωστόσο, «κλειδί» για την κεφαλαιοποίηση αυτής της φήμης θα είναι η δυνατότητα της χώρας να ελέγξει την πανδημία, ώστε να μπορέσει να ταξινομηθεί στις λεγόμενες «πράσινες χώρες» τόσο του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC όσο και του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» που υιοθετεί η Βρετανία. Αύριο Δευτέρα 12 Απριλίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την κατάταξη αυτή από το Λονδίνο. Υπενθυμίζεται πως με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, τα ταξίδια στο εξωτερικό θα επιτραπούν για τους Βρετανούς από τις 17 Μαΐου. Αντίστοιχες χρωματικές κωδικοποιήσεις αναμένεται να υιοθετήσουν και άλλες χώρες. Αυτές θα κρίνουν τους περιορισμούς που θα επιβάλλονται στους ταξιδιώτες κατά την επιστροφή τους από το εξωτερικό και εν προκειμένω από την Ελλάδα. Δεν είναι, δηλαδή, καθοριστική μόνο η ευκολία με την οποία θα εισέρχονται στη χώρα μας είτε οι εμβολιασμένοι είτε οι έχοντες αρνητικό μοριακό τεστ ή ανοσία από ανάρρωση. Είναι και το κατά πόσον όσοι έρθουν στην Ελλάδα τελικά θα πρέπει ή όχι να υποβάλλονται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Αυτό είναι το βασικότερο αντικίνητρο για ταξίδια στο εξωτερικό και αυτό θα κρίνει εν πολλοίς το κατά πόσον η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για αύξηση μεγαλύτερη του 50% των εισπράξεων και των επισκέψεων σε σχέση με το 2020 ή αλλιώς την επαναφορά της τουριστικής δραστηριότητας του 2019 σε ποσοστό της τάξεως του 40%-50%.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος αυτή την εβδομάδα, επισήμανε πως «όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι υψηλότεροι στόχοι μας αφορούν το β΄ εξάμηνο, με τα έσοδα να υπολογίζονται μεταξύ του 40% και 50% του 2019». Ωστόσο, προσέθεσε πως «οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, να στηρίζονται σε στοιχεία και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις», αφού «παρακολουθώντας το πώς κινείται και αποφασίζει η Ευρώπη, διαπιστώνουμε πως όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή».
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τουριστική δραστηριότητα υποχώρησε στο 23,5% αυτής του 2019. Αυτό το 23,5% αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 40%.
Για την Ελλάδα, οι βασικότερες αγορές ιστορικά είναι η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Φέτος επιχειρείται, πέρα από το «ξεκλείδωμα» αυτών των αγορών, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει δρομολογηθεί, εφόσον βέβαια το επιτρέψει και η εξέλιξη της πανδημίας, και το άνοιγμα και η διαφοροποίηση σε νέες αγορές, όπως το Ισραήλ αλλά και τα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσονται και οι πρόσφατες επισκέψεις του Ελληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Ρουμανία και στη Σερβία.
Ο υπουργός Τουρισμού, μιλώντας στα μέσα της εβδομάδας στη Βουλή, απαρίθμησε πέντε «γραμμές άμυνας» για το άνοιγμα του τουρισμού: 1) Τις προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα – είτε με εμβολιασμό είτε με αρνητικό τεστ. 2) Την ενεργοποίηση του συστήματος τυχαίων ελέγχων «EVA», για το οποίο η χώρα έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση, ώστε να εντοπίζονται τα θετικά κρούσματα στα σύνορα. 3) Τα ξενοδοχεία καραντίνας, ώστε να μπορούμε να απομονώνουμε τυχόν κρούσματα. 4) Τον εμβολιασμό των εργαζομένων, ο οποίος θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας. 5) Την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Διευκρίνισε δε πως «ό,τι θα ισχύει για τους Ελληνες πολίτες θα ισχύει και για τους τουρίστες. Είναι ψευδής όλη αυτή η παραφιλολογία περί ελεύθερης μετακίνησης τουριστών. Οι τουρίστες που έρχονται είναι απομονωμένοι και ισχύει ό,τι ισχύει και για κάθε Ελληνα πολίτη. Δεν θα κάνουμε διακρίσεις. Η χώρα μας έχει συγκεκριμένους κανόνες –κατόπιν εισήγησης των ειδικών–, οι οποίοι ισχύουν για όλους τους τουρίστες και για όλους τους Ελληνες πολίτες. Αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και το φετινό καλοκαίρι».