Contact us info@atad.gr

BofA: “Θα πάτε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;” – Το στοίχημα του τουρισμού είναι εφικτό να κερδηθεί, αλλά όχι δεδομένο

Το πόσο εφικτό είναι να μην χαθεί και φέτος η τουριστική σεζόν στην Ευρώπη, με τη βιομηχανία του τουρισμού να αποτελεί σημαντικό μέρος του ΑΕΠ των περισσότερων χωρών της περιοχής, ιδίως της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, εξετάζει η Bank of America σε νέα έκθεσή της με τίτλο “Θα μπορέσετε να πάτε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;”. Όπως σημειώνει, το “κλειδί” βρίσκεται στους εμβολιασμούς αλλά και στο “διαβατήριο” εμβολιασμού.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στηρίζει πλέον τις προοπτικές της Ευρώπης, η οποία είχε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, μία εξέλιξη που είναι θετική για την πορεία του ευρώ ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την περιοχή είναι bullish, όπως σημειώνει η Bank of America. Κατά την αμερικανική τράπεζα, για να διατηρηθούν τα κέρδη του ευρώ, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να επιταχυνθούν περαιτέρω έτσι ώστε να “σωθεί” η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν. Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διπλάσιος από αυτόν του Μαρτίου, αλλά θα πρέπει να τριπλασιαστεί, και να φτάσει τους ρυθμούς των ΗΠΑ, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή να φτάσει τους στόχους που έχουν θέσει οι αρχές σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ένας από τους λόγους που η BofA ήταν αρνητική για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν η αργή έναρξη του εμβολιασμού στην ΕΕ. Ωστόσο, ο εμβολιασμός στην Ευρώπη επιταχύνεται επιτέλους και το ενιαίο νόμισμα ενισχύεται και πάλι. Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι για να διατηρηθούν τα κέρδη στο ευρώ, ο εμβολιασμός θα πρέπει να επιταχυνθεί αρκετά γρήγορα για να σώσει τουλάχιστον ένα μέρος της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν. Όπως δείχνει και το διάγραμμα που παραθέτει η BofA, οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες με υψηλό μερίδιο τουρισμού είναι στην Ευρωζώνη. 

ωφψβ

Οι εκτιμήσεις της δείχνουν ότι ενώ ο ρυθμός του ευρωπαϊκού εμβολιασμού έχει διπλασιαστεί μέχρι τώρα τον Απρίλιο, θα πρέπει να τριπλασιαστεί από το επίπεδο του Μαρτίου (ρυθμός ΗΠΑ), για να μπορέσει να ξανανοίξει η περιοχή για την τουριστική περίοδο τον Ιούλιο, η οποία είναι ο επίσημος στόχος. Αυτό είναι εφικτό, όπως τονίζει, αλλά όχι δεδομένο. Η πρόοδος των εμβολιασμών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, είναι συνεπώς, κρίσιμη.

ωβνω

Επιπλέον, τα διαβατήρια εμβολιασμού, στα οποία οι περισσότερες χώρες… αντιστέκονται μέχρι τώρα, θα είναι θετικά για την τουριστική βιομηχανία και επίσης για το ευρώ, κατά την άποψη της BofA. H κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ και της καραντίνας για τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί θα διευκολύνουν τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα έχει ήδη μια τέτοια συμφωνία με το Ισραήλ και διαπραγματεύεται μια παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ελληνικές αρχές πιέζουν επίσης για διαβατήριο εμβολιασμού σε επίπεδο ΕΕ, κάτι που στηρίζουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί στην Ευρωζώνη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό αποτελεί μια αμφιλεγόμενη συζήτηση, αλλά η BofA εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, ενώ ειδικά εάν οι ετήσιοι εμβολιασμοί COVID καταστούν απαραίτητοι, κάποιο είδος πιστοποιητικών εμβολιασμού θα ήταν αναπόφευκτο να υπάρξει για να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να είναι σε θέση να έχουν μια συνεχή οικονομική ανάκαμψη. 

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει εγκαίρως για να βοηθηθεί η Ευρώπη με τη θερινή περίοδο φέτος, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα. Η απώλεια μιας δεύτερης τουριστικής περιόδου θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι της BofA ανησυχούν για την αύξηση των πτωχεύσεων μετά την πανδημία και αυτό αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τείνουν να έχουν λιγότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη, ιδίως στη Μεσόγειο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο κλάδος αυτός θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη ζημιά εάν η πανδημία διαρκέσει περισσότερο, όπως προειδοποιεί η BofA.

Πηγή: http://www.capital.gr

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published.