Contact us info@atad.gr

Εχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για το πραγματικό άνοιγμα του τουρισμού

Υποτονικοί παραμένουν ακόμη οι ρυθμοί των τουριστικών κρατήσεων. Παρά τις προσδοκίες ότι μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα από τις 15 Μαΐου θα αυξανόταν η ροή των κρατήσεων, οι αγορές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής.
Η Ρόδος και η Κως περιλαμβάνονται στην “πράσινη λίστα” του υφιστάμενου συστήματος ταξιδιών στη Βρετανία σύμφωνα με το Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO). Αναμένεται όμως εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου η εισήγηση της Global Travel Taskforce προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα τρία επίπεδα ταξινόμησης των χωρών και των προορισμών (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο), από την οποία θα εξαρτηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό με ποιο τρόπο θα ξεκινήσουν τα ταξίδια.
Οι χώρες θα ταξινομηθούν σύμφωνα με τα ποσοστά εμβολιασμού τους, τα ποσοστά μόλυνσης Covid-19 και τα κρούσματα των «ανησυχητικών παραλλαγών», καθώς και τα συστήματά τους για την παρακολούθηση λοιμώξεων και παραλλαγών. Στο «πράσινο» επίπεδο, θα είναι οι χώρες όπου θα επιτρέπεται η κυκλοφορία διακοπών χωρίς περιορισμούς καραντίνας. Αλλά, θα απαιτούνται δοκιμές Covid πριν από την αναχώρηση και πριν οι ταξιδιώτες επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς και μια δεύτερη δοκιμή κατά την άφιξη. Στο «κόκκινο» θα βρίσκονται οι χώρες στις οποίες απαγορεύονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Και οι αφίξεις θα υπόκεινται σε υποχρεωτική απομόνωση ξενοδοχείου για 10 ημέρες. Οι χώρες που ταξινομούνται μεταξύ «πράσινου» και «κόκκινου» θα χαρακτηριστούν «πορτοκαλί». Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατηγοριοποίηση των χωρών και των μεμονωμένων προορισμών.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 16 Μαΐου απαγορεύονται όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Βρετανία, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας. Από τις 17 Μαΐου επιτρέπονται τα ταξίδια αναψυχής από τη Μ. Βρετανία, ενώ η Jet2 έχει αναστείλει όλο της το πρόγραμμα μέχρι τις 24 Ιουνίου.
«Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για το πραγματικό άνοιγμα του τουρισμού. Οι κρατήσεις ακολουθούν το κλίμα που επικρατεί στην κάθε αγορά… Ελπίζουμε ότι μετά τις 15 Μαΐου και με την προϋπόθεση ότι όλα κυλήσουν ομαλά, θα βελτιωθεί πολύ γρήγορα το κλίμα. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό πιστεύουμε ότι θα συμβεί. Από τον Ιούνιο μπορούμε να περιμένουμε σταδιακή άνοδο των τουριστικών ροών και κρατήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικων Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης.
Στον «πάγο» η Γερμανία
Μπορεί σύμφωνα με την TUI η Ρόδος να είναι ο τρίτος προορισμός με την υψηλότερη ζήτηση, μετά την Κρήτη και τη Μαγιόρκα, γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν όμως ότι το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, βάζει «φρένο» στα σχέδια των θερινών διακοπών.
Σύμφωνα πάντα με το γερμανικό τύπο, εκπρόσωποι του FTI, από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για τη Ρόδο είναι έντονο, όμως δεν προβλέπεται να επαναρχίσουν τα ταξίδια πριν το τέλος Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (DTW), οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι έχουν μειωθεί κατά 76% ακόμη και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα, οι ακυρώσεις είναι περισσότερες από τις νέες κρατήσεις.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published.