Contact us info@atad.gr

Αγωνία και ανυπομονησία για το άνοιγμα της σεζόν

Με αγωνία και ανυπομονησία περιμένει η Ρόδος το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, από τον επόμενο μήνα καλώς εχόντων των πραγμάτων καθώς σύμφωνα με τα μηνύματα και τις πληροφορίες, η εκκίνηση θα γίνει στις 13 Μαΐου με πτήση από το Ισραήλ.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει επίσης τις επόμενες ημέρες και πτήσεις από Πολωνία αλλά και κεντρική Ευρώπη καθώς επίσης και από Αγγλία, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης.   

«Ανεπίσημα η σεζόν ξεκινά στις 13 Μαΐου με τις πρώτες πτήσεις από το Ισραήλ, 14 Μαΐου έχουμε πτήσεις από Ισραήλ, Πολωνία και κεντρική Ευρώπη και 16 Μαΐου αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα ξεκινάμε από σκανδιναβικές χώρες και 17 Μαΐου θα έχουμε την πρώτη πτήση από Αγγλία» δήλωσε και πρόσθεσε: «Για το πραγματικό όμως άνοιγμα του τουρισμού έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, θέλει υπομονή, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να είναι ο προορισμός ανοιχτός και «πράσινος» φυσικά ώστε να υποδεχτούμε τους πρώτους πελάτες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που θα στείλουν το μήνυμα του προορισμού μας έξω. Σε ποσοστό 90% οι πτήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν. Προγραμματισμένες πτήσεις επίσημα είναι πολύ περισσότερες και προέρχονται από διάφορες χώρες».

Πάντως, όπως υπογράμμισε, ο προγραμματισμός αυτός μπορεί να ανατραπεί με αποφάσεις κρατών καθώς όλα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.
«Για παράδειγμα, στην ισραηλινή αγορά από την οποία έχουμε πάρα πολλές προσδοκίες γιατί έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων βγήκε απόφαση ότι όσοι επιστρέφουν στη χώρα τους ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, θα κάνουν αρνητικό τεστ 72 ωρών. Αυτό είναι ένα έξτρα εμπόδιο.

Η Αγγλία έβγαλε απόφαση για ξεκίνημα 17 Μαΐου αλλά η εταιρεία Jet2 είπε ότι μεταφέρει τις πτήσεις της για 24 Ιουνίου. Δημιούργησε μία μεγάλα αναστάτωση στις αγορές γιατί δεν υπάρχει κίνηση. Είναι όλα λοιπόν πολύ ρευστά» δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πορεία των εμβολιασμών που δεν προχωρά ικανοποιητικά όπως όλοι γνωρίζουν λέγοντας τα εξής: «Δυστυχώς είναι και πολύ απογοητευτική η πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη, είναι σχεδόν 22%, κάπου εκεί είναι και η χώρα μας. Eμένα προσωπικά με προβληματίζει το ότι η Ρόδος είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας, δεν είμαι ειδικός να ξέρω τι φταίει αλλά πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ το θέμα».

Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο, ευτυχώς για την Αγγλία που είναι μία πολύ βασική αγορά για το νησί μας το ζήτημα τίθεται σε τοπικό επίπεδο. «Το βλέπει ως περιοχή και όχι ως χώρα. Τα επιδημιολογικά στοιχεία της Ρόδου είναι σχετικά πολύ καλά. Πρέπει όμως να φροντίσουμε να τα κάνουμε ακόμα καλύτερα, να προσέχουμε όσο μπορούμε με ατομική ευθύνη και σε μία περιοχή όπως η Ρόδος με τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού οφείλουμε να διατηρήσουμε το νησί «πράσινο» είπε ο κ. Μιχαλάκης.

Μάλιστα όπως τόνισε, η πορεία των εμβολιασμών είναι ένας παράγοντας που μετρά πολύ στο εξωτερικό, αν και όπως είπε, μέχρι στιγμής τα στοιχεία δεν είναι καλά και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει αν θέλουμε να έχουμε τουρισμό φέτος.
Μιλώντας για το πώς θα εξελιχθεί γενικότερα η σεζόν φέτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι πολύ καλύτερο γιατί η ανάγκη του κόσμου για ταξίδι και διακοπές αυξάνεται συνεχώς. Όπως τόνισε, όσο πιο πίσω πάμε δηλαδή από τα μέσα Αυγούστου και μετά οι κρατήσεις φαίνεται ότι είναι αρκετά καλές. Όλα όμως είναι και πάλι ρευστά.

Ερωτηθείς για το πιλοτικό πρόγραμμα με τους Ολλανδούς τουρίστες ή αλλιώς «πείραμα της Ρόδου» όπως έγινε γνωστό και το αποτέλεσμά του δήλωσε: «Το πείραμα έγινε από την ολλανδική κυβέρνηση. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιο είδος τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επέλεξε η ολλανδική κυβέρνηση το νησί μας για να γίνει αυτή η δράση, και αυτό δείχνει πολλά πράγματα, και το μήνυμα που βγήκε προς τα έξω είναι εξαιρετικό.

Πήρε μεγάλες διαστάσεις και αυτό ήταν πολύ θετικό για το νησί μας. Οι ανησυχίες της αγοράς ότι γίνεται ένα πείραμα για να κλείσουμε τον κόσμο μέσα σε ένα ξενοδοχείο δεν ευσταθούν σε καμία περίπτωση γιατί το μοντέλο του τουρισμού που έχουμε εμείς βασίζεται στη φιλοξενία και στην εμπειρία έξω από τα ξενοδοχεία. Η νέα γενιά των πελατών μας άλλωστε ενδιαφέρεται για πολύ περισσότερα πράγματα. Άρα αυτό το μοντέλο δεν το θέλει κανένας μας».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι τόσο το πρόγραμμα αυτό όσο και ο ποδηλατικός αγώνας ου διεξήχθη προ ημερών στο νησί μας στις αρχές Απριλίου έστειλαν ένα μήνυμα ότι η Ρόδος είναι ανοιχτή και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε κόσμο, αν και όπως κατέληξε, θα είμαστε μία last minute σεζόν.

Τέλος, αναφερόμενος στην κρουαζιέρα είπε ότι το κομμάτι αυτό του τουρισμού είναι πολύ πιο δύσκολο γιατί πέρα από τις χώρες, εμπλέκονται και εταιρείες. «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη συζήτηση αν ο κόσμος που θα είναι μέσα θα έρχεται σε επαφή με την κοινωνία έξω ή όχι. Είναι θέμα εταιρείας πώς θα το διαχειριστεί. Θεωρούμε ότι μέσα Ιουνίου θα ξεκινήσουμε να υποδεχτούμε τα πρώτα κρουαζιερόπλοια σίγουρα από το Ισραήλ» κατέληξε  ο κ. Μιχαλάκης. 

Πηγή: http://rodiaki.gr

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *