Contact us info@atad.gr

Ρευστή παραμένει η κατάσταση με τις τουριστικές κρατήσεις στα Δωδεκάνησα

Ακόμη «ρευστό» παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά στις κρατήσεις και την φετινή τουριστική σεζόν, αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ετοιμάζονται για το άνοιγμα που τοποθετείται χρονικά στις 13 Μαΐου 2021.
Αυτό επισήμανε χτες, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, λέγοντας τα εξής:
«Ανεπίσημα η φετινή τουριστική σεζόν, ξεκινάει από τις 13 Μαΐου με τις πρώτες πτήσεις να έρχονται από το Ισραήλ. Στις 14 Μαΐου έχουμε προγραμματισμένες πτήσεις από Ισραήλ, Πολωνία και κεντρική Ευρώπη. Στις 16 Μαΐου (καλώς εχόντων των πραγμάτων) ξεκινούν οι πτήσεις από Σκανδιναβικές χώρες και 17 Μαΐου αναμένεται η πρώτη πτήση από την Αγγλία. Βεβαίως, από το πραγματικό ‘άνοιγμα’ του Τουρισμού, έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμη. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να είναι ο προορισμός μας ασφαλής και ‘πράσινος’ για να υποδεχτούμε τους πρώτους πελάτες, οι οποίοι θα στείλουν το μήνυμα προς τα έξω».
Ο κ. Μιχαλάκης, είπε ότι οι προγραμματισμένες αυτές πτήσεις που ξεκινούν τον Μάιο κατά 90% θα γίνουν, ενώ επισήμως είναι πολύ περισσότερες. Όλα αυτά όμως, υπό την αίρεση ότι από μέρα σε μέρα, ίσως να αλλάξουν οι αποφάσεις από τις χώρες αυτές και να ανατραπούν όλα. «Π.χ. για την αγορά από το Ισραήλ από την οποία έχουμε πάρα πολλές προσδοκίες λόγω του αυξημένου ποσοστού των εμβολιασθέντων, εκδόθηκε μια απόφαση που λέει στους ταξιδιώτες πως όταν γυρίζουν από τις διακοπές τους πρέπει να έχουν τέστ 72 ωρών (ασχέτως αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι). Η Αγγλία εξέδωσε μια απόφαση που λέει ότι ξεκινούν οι πτήσεις στις 17 Μαΐου, αλλά μια μεγάλη εταιρεία (JetTours) ανακοίνωσε πως μεταφέρει τις πτήσεις της για τις 14 Ιουνίου. Καταλαβαίνετε πως το τοπίο είναι ακόμη ρευστό…» ανέφερε.
Πρόσθεσε μάλιστα, πως η πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη είναι απογοητευτική καθώς φτάνει στο 22% περίπου ενώ οι εμβολιασμοί στην Ρόδο, παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό στοιχείο για τον τουρισμό.
«Πρέπει να γίνουμε ‘πράσινος’ τουριστικός προορισμός καθώς παραμένουμε μία περιοχή, η οικονομία της οποίας εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό. Η πορεία των εμβολιασμών παίζει ρόλο στις κρατήσεις και στην εικόνα μας. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για την επιδημιολογική κατάσταση αλλά σίγουρα είναι κάτι που μας απασχολεί όλους» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μιχαλάκης είπε ότι η πορεία των κρατήσεων και το ενδιαφέρον μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (από τον Ιούλιο / Αύγουστο κι έπειτα), καθώς ο κόσμος στην Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες είναι πολύ κουρασμένος από τους περιορισμούς της πανδημίας εδώ και ένα χρόνο, και θέλει να ταξιδέψει.
Ειδικά για την ρωσική αγορά, είπε ότι η απαγόρευση των πτήσεων από την Ρωσική κυβέρνηση προς την Τουρκία, αποτελεί μια καλή συγκυρία που ευνοεί την Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο από το ‘πείραμα’ με τους Ολλανδούς, απάντησε ότι έλαβε μεγάλες διαστάσεις σε διεθνές επίπεδο –αν και αφορούσε κυρίως μια απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης: «Το ‘πείραμα’ δεν το κάναμε εμείς, αλλά η ολλανδική κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση εμείς, δεν θέλουμε να έχουμε τουρισμό, τέτοιου είδους. Είναι σημαντικό όμως, το γεγονός πως επιλέχθηκε η Ρόδος γι αυτή την δράση ενώ σημειώθηκε τεράστιο ενδιαφέρον και το μήνυμα ήταν εξαιρετικό με μεγάλη προβολή. Το μήνυμα είναι ότι ‘είμαστε ανοικτοί’ και είμαστε έτοιμοι για να υποδεχτούμε τους τουρίστες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κρουαζιέρα, υπογράμμισε πως το κομμάτι είναι πολύ δύσκολο αφού εμπλέκονται οι εταιρείες που θα φέρουν τα κρουαζιερόπλοια.
«Περιμένουμε τα πρώτα πλοία από Ισραήλ και Ελλάδα, αλλά όλα θα φανούν στην πορεία και εξαρτώνται από τα πρωτόκολλα και τους όρους που θα βάλουν οι εταιρείες και τα συναρμόδια υπουργεία. Θεωρούμε ότι εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια έντονα… Last Minute σεζόν!», κατέληξε.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *