Contact us info@atad.gr

Σημαντική αύξηση των κρατήσεων από Αγγλία μετά την άρση των περιορισμών

Οι κρατήσεις πτήσεων και πακέτων διακοπών από Βρετανούς προς τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της πορτοκαλί βρετανικής ταξιδιωτικής λίστας αυξήθηκαν σημαντικά, έπειτα από την επιβεβαίωση από τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς πως από τις 19 Ιουλίου αίρεται για τους πλήρως εμβολιασμένους και για τους ανήλικους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, η υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης όταν επιστρέφουν στην Αγγλία από τις χώρες αυτές.
Η Ρόδος μαζί με την Κω συγκαταλέγονται στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για τους βρετανούς και όπως αναφέρουν τοπικοί τουριστικοί παράγοντες, οι κρατήσεις παρουσιάζουν όντως σαφή σημάδια βελτίωσης. Όμως η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα προκαλεί έντονο προβληματισμό.
«Σαφώς και έχει βελτιωθεί η ροή των κρατήσεων σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Βέβαια, δεν έχουμε φτάσει στα προσδοκώμενα επίπεδα.
Ο κόσμος περιμένει να δει πώς θα ξεκινήσει ο τουρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο και αν θα υπάρξει ταλαιπωρία. Συνεπώς, δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εβδομάδα με την εβδομάδα θα έχουμε καλύτερη εικόνα», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πληρότητες στις πτήσεις από τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης έχουν αυξηθεί αισθητά (έως και 80.000 τουρίστες υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στο νησί) ενώ άλλες βασικές αγορές, πέραν της Βρετανικής, δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη.
«Οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ολλανδία, κινούνται ικανοποιητικά αυτή τη στιγμή. Οι πληρότητες των πτήσεων έχουν βελτιωθεί και γενικώς οι συγκεκριμένες αγορές τροφοδοτούν αυτή τη στιγμή την αγορά. Ουσιαστικά όμως οι αγορές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Ρωσίας, δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη, ενώ και η αγορά του Ισραήλ, δείχνει κάποια σημάδια κάμψης», είπε ο κ. Μιχαλάκης.
Η πρόεδρος του ΙΤΕΠ και της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Ντίνα Σβύνου, επιβεβαιώνει με δηλώσεις της στη «δ», ότι οι τουριστικές κρατήσεις κυμαίνονται πλέον σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ταυτόχρονα όμως, σημειώνει ότι η πορεία των πραγμάτων είναι επισφαλής…
«Σε γενικές γραμμές ο ρυθμός των κρατήσεων κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Δεν είμαστε όμως σε θέση να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν επισφαλής, τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι τα καλύτερα δυνατά», δήλωσε η κυρία Σβύνου, συμπληρώνοντας τα εξής σχετικά με τους παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο για την ομαλή πορεία της σεζόν:
«Τα πάντα είναι ρευστά και αυτό το τονίζω, ευελπιστώντας ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το κυριότερο όλων, να στηρίξει την εμβολιαστική εκστρατεία, συμβάλλοντας στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας… Δεν νοείται να είναι τόσο χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην περιοχή μας και σε άλλα νησιά να έχουν ξεπεράσει το 90%. Εάν αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλό Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Δυστυχώς όμως, η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 και το αντιεμβολιαστικό κίνημα μπορούν να ανακόψουν την ομαλή και καλή πορεία του τουρισμού».
Οι προκλήσεις της φετινής τουριστικής σεζόν με τα ρευστά υγειονομικά δεδομένα, αναλύθηκαν και στην ημερίδα «Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» που συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν, τέσσερις πρωτογενείς μελέτες του ΙΤΕΠ, οι οποίες αποτυπώνουν την κατάσταση και την πρόθεση επένδυσης των ελληνικών ξενοδοχείων στους τομείς της αειφορίας και της βιωσιμότητας, της απασχόλησης και της δια βίου μάθησης, της ψηφιακής μετάβασης και της προσβασιμότητας.
Τα ευρήματα των ερευνών αυτών δείχνουν πώς ο ξενοδοχειακός κλάδος μπορεί να αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» για να δημιουργήσει νέες υπεραξίες τόσο για τον ελληνικό τουρισμό όσο και για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βιώσιμη ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published.