Contact us info@atad.gr

Αισιοδοξία για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν

Σε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση σχετικά με τα μέχρι τώρα δεδομένα ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν για τη Ρόδο, προέβη χτες ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αυτή την περίοδο, καταγράφονται διαφοροποιήσεις ανά τουριστική αγορά:
«Η βρετανική αγορά, που μέχρι και το 2019 ήταν η μεγαλύτερη αγορά για τη Ρόδο, σημείωσε μεγάλη απουσία στη διετία 2020 – 2021. Τα στοιχεία όμως, είναι αρκετά ενθαρρυντικά και σε αρκετές περιπτώσεις μπορούμε να μιλάμε για τον αριθμό προκρατήσεων που αγγίζουν αυτές, του 2019.
Από άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης –που είναι η δεύτερη σημαντικότερη αγορά για το νησί- υπάρχει μια πολύ ικανοποιητική ροή στις κρατήσεις και φαίνεται να μην επηρεάζονται άμεσα από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης με τη μετάλλαξη Όμικρον. Υστερεί λίγο σε σχέση με το 2019, αλλά είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη διετία.
Η σκανδιναβική αγορά, γενικά, ακολουθεί την ίδια τάση. Οι κρατήσεις καταγράφουν ικανοποιητική ροή –πέραν της Νορβηγίας όπου η επιδημιολογική κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη.


Η πορεία της κίνησης από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δεν μας επιτρέπει να έχουμε σαφή εικόνα ακόμη, ενώ η ρωσική αγορά, παραμένει ένα μεγάλο… ερωτηματικό, αφού δεν έχουν ξεκινήσει ούτε τα προγράμματα για τις πτήσεις τσάρτερ (για λόγους που δεν αφορούν στον τουρισμό αλλά είναι κυρίως πολιτικοί)».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις τουριστικές εκθέσεις ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως τουλάχιστον οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, δεν θα πραγματοποιηθούν από εδώ και πέρα και οποιοσδήποτε προγραμματισμός για συμμετοχή κ.λπ. θα αφορά στην επόμενη σεζόν. Συμπερασματικά, ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως η εικόνα (μέχρι αυτή την ώρα) για την νέα τουριστική σεζόν, δίνει σαφώς πολύ καλύτερα μηνύματα σε σχέση με το 2021: «Το πώς θα εξελιχθεί τελικά, θα το δούμε στην πορεία. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα πάμε πολύ καλύτερα, αν και δεν θέλουμε να είμαστε υπερ-αισιόδοξοι. Θα πάμε βήμα προς βήμα, και πάλι με το ‘Last Minute’ όπως πέρσι και αισιοδοξούμε για μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν. Στόχος όλων μας είναι η αγορά να ξεκινήσει από τον Απρίλιο με καλές αφίξεις και να συνεχιστεί καλύτερα έως και τον Νοέμβριο. Οι προγραμματισμένες πτήσεις αυτή την περίοδο αφορούν στην έναρξη στο τέλος Μαρτίου. Αλλά βέβαια, αυτό δεν λέει τίποτε ακόμη. Ολα εξαρτώνται από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης με τις μεταλλάξεις, τους εμβολιασμούς, τα κρούσματα κ.λπ. με σημείο αιχμής την Αγγλία και τη Γερμανία. Συνεπώς, οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία και της φετινής σεζόν, είναι οι ίδιοι με πέρσι –συν την οικονομική κρίση από τις αυξήσεις του κόστους στην ενέργεια και πώς θα αποτυπωθεί στην αγορά αφού μετακυλίεται σε όλα τα επίπεδα».


Αναφορικά με τους ‘ανταγωνιστές’ μας, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου επέμεινε πως την περασμένη διετία σημειώθηκαν αλλαγές αφού πολλές αγορές άνοιγαν κι έκλειναν ξαφνικά. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στα προηγούμενα χρόνια: θα είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για το καλό όσο και για το κακό σενάριο.
Για τα ξενοδοχεία, περιμένουμε ότι ίσως να ανοίξουν νωρίτερα –κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλους: για τους επαγγελματίες, για τους εργαζόμενους, για την αγορά».


ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ


Αισιοδοξία εξέφρασε και για την πορεία της κρουαζιέρας φέτος, τόσο από πλευράς προσεγγίσεων πλοίων στο λιμάνι της Ρόδου, όσο και από πλευράς πληροτήτων: «Ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο ξεκίνημα για τον θαλάσσιο τουρισμό, το 2022. Πέρσι είχαμε δύσκολο ξεκίνημα με τις κρουαζιέρες τύπου Bubble – φούσκα, όπου οι ταξιδιώτες δεν μπορούσαν να βγουν και να κυκλοφορήσουν στην αγορά, ενώ αργότερα άλλαξε αυτό το μοντέλο από κάποιες εταιρείες. Για φέτος, προβλέπονται ήδη νέα μέτρα που θα βοηθήσουν και την αγορά».

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *