Contact us info@atad.gr

Τουριστική σεζόν 2023: «Θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι»

Με θετικά μηνύματα αλλά με… συγκράτηση, χαρακτήρισε ότι αναμένεται η τουριστική σεζόν του 2023 για την Ρόδο, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης.


Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, ο κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε στην φετινή σεζόν της οποίας –ουσιαστικά, εδώ και κάποιες ημέρες- έπεσε η αυλαία, με τρόπο καλύτερο από κάθε πρόβλεψη και προσδοκία:
«Ξεπεράσαμε τους 2.550.000 επισκέπτες ενώ ξεκινήσαμε τη σεζόν στις 27 Μαρτίου και τυπικά, ολοκληρώνεται στις 13 Νοεμβρίου. Ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και πολλών προβλημάτων, καταφέραμε και είχαμε στην Ρόδο (ποσοτικά) πολύ περισσότερους επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Το βλέμμα μας, πλέον είναι στραμμένο στην νέα σεζόν του 2023, η οποία όμως παρά τα θετικά μηνύματα, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχει προβλήματα –κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης».


Ο κ. Μιχαλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως κάθε μήνα η Ρόδος, κατάφερε να έχει περισσότερο κόσμο παρά την πολυεπίπεδη κρίση αλλά αυτό, δεν αποτελεί δεδομένο για την επόμενη χρονιά που κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα γίνει ακριβώς και ποιες θα είναι οι εξελίξεις που θα εμφανιστούν και θα επηρεάσουν και τον Τουρισμό.
«Θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Είναι εποχές που δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με ασφάλεια, δεν μπορούμε να έχουμε κάτι δεδομένο –αν και τα τρία προηγούμενα χρόνια, διαψευστήκαμε, προς την θετική πλευρά. Δηλαδή, περιμέναμε χειρότερα και μας ήρθαν καλύτερα. Καλό θα είναι να είμαστε… προσγειωμένοι. Το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι και τόσο καλό. Παρ’ όλα αυτά η επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει είναι δεδομένη. Δεν ανησυχούμε εάν θα έρθει ο κόσμος, αλλά πόσα θα ξοδέψει», ανέφερε.


Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των προκρατήσεων, απάντησε πως το βασικό δείγμα που υπάρχει είναι μόνον από την Μεγάλη Βρετανία, όπου τα μηνύματα είναι πολύ θετικά: «Το κλίμα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια αλλά δε σημαίνει ότι αυτό, θα αποτυπωθεί και σε θετικό αποτέλεσμα. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας τον χειμώνα… Παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέρα με την ημέρα. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα.
Φέτος είχαμε περίπου 8% περισσότερο κόσμο σε σχέση με το 2019. Ακόμη κι αν φτάσουμε την επόμενη σεζόν τα νούμερα του 2019, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να μας ανησυχήσει».


Για τα συμβόλαια, είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί με σημαντικές αυξήσεις, που όμως εάν συνεχιστεί η οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός κ.λπ. ίσως να μην είναι αρκετές: «Το τουριστικό πακέτο στην Ευρώπη θα είναι πιο ακριβό από τα προηγούμενα χρόνια, αφού θα έχουν προστεθεί τόσο οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων όσο και των ξενοδοχείων».
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 2023 ξεκινούν απ’ ευθείας πτήσεις από την Μέση Ανατολή που θέτει τις βάσεις για πρόσβαση στην ασιατική αγορά.


«Το σημαντικότερο για την Ρόδο, είναι να ενισχυθεί ο Απρίλιος. Έχουμε τα πρώτα δείγματα από δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ότι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης γι’ αυτό τον μήνα. και όταν μιλάμε για ‘επιμήκυνση’ δεν συζητάμε μόνον τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο, γιατί και ο Απρίλιος είναι δεδομένος. Στατιστικά εδώ και πολλά χρόνια, ο Απρίλιος καταγράφει περίπου 2-4% των αφίξεων επί του συνόλου. Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες για να ενισχυθεί αλλά δεν είναι εύκολο.
Είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά θέλει ακόμη δουλειά. Ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι ότι ο Απρίλιος του 2023, θα είναι καλύτερος από αυτόν του 2022», όπως είπε.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με τις πολύ σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πόσο αυτό ανησυχεί τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου τόνισε πως είναι ένα τεράστιο πρόβλημα: «Δεν αφορά μόνον στην Ρόδο ή στην Ελλάδα. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η τουριστική βιομηχανία, υποφέρει από έλλειψη εκπαιδευμένου (και γενικότερα) προσωπικού. Αυτό ήταν απόρροια από τα χρόνια της πανδημίας 2020 – 2021 λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας που οδήγησε την πλειοψηφία των εργαζομένων να αλλάξει τομέα και επάγγελμα. Προσωπικά, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το 2023. Δεν θα λυθεί τόσο εύκολα το θέμα. Πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και να κάνουμε πιο δελεαστική την τουριστική βιομηχανία, για να επανέλθουν πίσω όσοι έφυγαν κ.λπ.».


Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο για την Ρόδο είναι ο θαλάσσιος τουρισμός (κρουαζιέρα και γιώτινγκ) καθώς το 2022, πήγε πολύ καλά και κατέγραψε μεγάλη κίνηση.
«Τα μηνύματα για το 2023 είναι ακόμη καλύτερα για τον θαλάσσιο τουρισμό. Συνεπώς, θα περιμένουμε καλά αποτελέσματα», τόνισε.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published.